imah » diulas » The Power of Storytelling

The Power of Storytelling


AlertMe

Kantos saprak Big Bang dipintal semesta kana ayana jeung humankind squirmed nepi kaluar tina kokotor, urang geus dibagikeun pikiran deepest urang jeung parasaan ku karana ngaliwatan seni storytelling. Carita ngabantu urang neuleuman dunya urang jeung babagi pikiran urang. Éta bisa ngahibur, ngawartosan, sarta pangaruh; sakapeung, sadayana sakaligus. Carita bisa dibasajankeun nu deeply pribadi kana pamadegan significance ampir universal. carita dibagikeun tiasa janten bagian hargana identitas hiji sakabéh budaya '. Dongeng kuno jeung rékaman muncul dina gambar guha sarta bisa kadéngé di lagu purba sarta sajak. Whispers dibagikeun ku fireside nu dina wengi poek tiis bisa tumuwuh jadi folklore, mitos sarta legenda. Pangalaman jeung Imajinasi éta hijina wates carita tadi.

Loba pangarang Amérika Awal jeung karya maranéhanana ditantang nu Konci na mores jaman baheula. Ku sababaraha cara, pangarang ieu sarta karya ditéang ka bentukna jeung hone hiji identitas Amérika dumasar kana timer reliance na naon eta nyandak kana ngalilindeuk padang anu Awal Amérika. Salaku panaratas netep jeung sumebar ka sakuliah tanah eta, aya hiji salempang kaayaan yén dina urutan janten nagara sorangan, kudu boga jati diri unik, kudu dihartikeun; eta ieu dirasakeun yén kasenian kaeusi perlu, jeung literatur hususna nyadiakeun conto pangalusna. Hayu urang ngajajah storytellers mimiti.

Ralph Waldo Emerson, salah sahiji sastrawan paling prolific tina abad ke "America anyar," ditéang pikeun mastikeun yén America bakal datangna sorangan sarta nyadiakeun formulir sorangan miboga gaya béda. "Kami baris leumpang dina suku urang sorangan; urang bakal bisa dipaké jeung leungeun urang sorangan; urang nyarita pikiran urang sorangan. "

Dina ngajaga kalayan sumanget declarations Emerson urang ngeunaan nonconformity jeung kahayang na ningali Amérika kalayan kapribadian sorangan, éta gampang pikeun nempo sabaraha Emerson nahan pangarang poé ka tugas.

Dina panggero na pikeun sabenerna usaha "Amérika" dina pustaka di "The Amérika Sarjana," Emerson dimimitian ku nunjukkeun yén reliance kami on kaliwat nyaeta bagian tina naon anu crippling progression kami maju: "dinten kami gumantungna, magang lila urang ka learning tina lemahna sejen, draws mun nutup hiji. The jutaan yén di sabudeureun urang anu rushing kana hirup, teu bisa salawasna fed on sere tetep tina harvests asing. "Emerson dipercaya yén" anyar Amérika "panulis kudu boga Tret tangtu jeung kukituna karakter anyar jeung béda ti tara Éropa-Na.

muatan Emerson urang ieu sacara harfiah maksakeun sasama panulis na kana documenting nu "sumanget jaman" na ngabantu pikeun nyieun karakter anyar kawas naon lianna di dunya. Amérika ieu kanvas kosong awaiting seniman nyieun gaya anyar lukisan nu bisa ngagantung proudly di galeri dunya pikeun sakabéh ningali. pangarang sapertos kaasup nu likes Yakobus Fennimore Cooper, Edgar Allen Poe sarta Washington Irving (jeung loba batur).

Edgar Allen Poe, contona, teu papanggih tantangan Emerson urang. "Tumiba DPR Usher" nyaéta dongéng Gothic hadé loyog ka Éropa heubeul, tinimbang Amerika anyar, jadi eta aub sakabeh elemen carita salah bakal nyangka ti dongéng kaluar Inggris: hiji artis mad kalawan overtones incestuous arah na adina, a agam heubeul creepy nu geus ragrag sajaba ti kurangna perhatian leuwih taun, komo hiji astana hirup. carita pisan comparable kana gaya Shakespeare, ku pangaruh basa Inggris beurat.

Washington Irving, di sisi séjén, teu papanggih tantangan Emerson urang. Dina "alm Van Winkle," contona, setting muterkeun hiji peran penting dina nyieun identitas Amérika. Kalawan Valley Hudson Walungan sakumaha backdrop Na, Irving speaks jalma ngumpul di wewengkon umum masarakat ngobrol "ngeunaan hak-hak warga-pamilu-anggota kongres-kamerdikaan ..."

Sanajan eta bisa ngomong yén "alm Van Winkle" oge Gothic, éta saéstuna leuwih ti carita fantasi well-cocog pikeun lahan anyar jeung aneh katelah Amerika, hiji "overturning" tina tradisi jeung gaya langkung dongéng Éropa kuna . Hurup dina carita bisa, pisan gampang, ogé jadi wawakil mahluk lianna.

Contona, Dame Van Winkle bisa ngagambarkeun Éropa jeung cara heubeul - ". Termagant Pamajikan" ketat, kalayan aturan jeung ekspektasi, a downright "Times tumuwuh parah na parah" na eta ieu katalungtik yén "hiji watek tart pernah mellows kalawan umur, sarta a basa seukeut nyaeta hijina alat edged anu tumuwuh keener kalawan pamakéan konstan. "Mun ieu teu a visi of England, mangka potret tina Na Majesty George III ngaliwatan panginepan lokal cinches dinya!

Nalika alm manggih jelema gunung sarta ngagabung aranjeunna (pikir "Ungu Pagunungan Majesty"), nya éta reminiscent tina hiji perjalanan ka darat sejen - utamana jeung inuman nu ngandung alkohol, biasa dina Voyages laut. Bangun up na Ngajalajah waktos kungsi kaliwat, manehna ventures handap ka kampung pikeun manggihan hal tadi robah. kampung ngandung imah anjeunna ngalaman kungsi katempo sateuacan, wangunan anjeunna teu ngakuan, sarta ngaran aneh dina tanda yén seemed asing ka manehna.

Kanyataanna, euweuh éta Raja George on panginepan, tapi mangrupa sasaruaan Umum Washington; rahayat spoke "ngeunaan hak-hak warga-pamilu-anggota Kongrés kamerdikaan-bunker urang pasir-pahlawan tujuh puluh genep jeung kecap sejen, nu éta Babylonish jargon sampurna ka bewildered Van Winkle". Dame Van Winkle éta maot, simbolis tina England euweuh keur kalibet dina hirupna, tur aya hiji babaturan heubeul sababaraha jeung tatanggana marengan putri-na, sakumaha lamun anjeunna ngalaman balayar ka tanah anyar jeung kénca sababaraha kulawarga sarta kenalan na balik.

Alm geus jadi "anyar Amérika" di tungtung carita. Aya kitu loba rujukan ka Amérika dina carita. Kahiji, sarta paling atra, ieu elang soaring di awang - lambang pamungkas na. padumuk Amérika mimiti sadar pentingna kulawarga; lamun maranéhna miboga nanaon sejenna basa aranjeunna mimiti sumping ka Amerika, aranjeunna biasana miboga sahanteuna hiji anggota kulawarga séjén. Di anyar (jeung allegorically ngaranna) Uni Hotel, alm nempo hiji bandéra béntang sarta stripes. Nalika anjeunna reunited kalayan putri sarta Buyut lajeng putrana, anjeunna beuki betah.

Tangtu, nu elang na kulawarga henteu hijina hal anu titik ka alm keur ". Amérika anyar" Dina kecap alm urang sorangan, manéhna nyebutkeun: "Kaula mah sorangan-I'm si sejenna" lajeng anjeunna aya dina éta "unggal hal nu robah, sarta kuring robah." anjeunna henteu panjang "anu poko keur na Majesty George nu Katilu, anjeunna ayeuna warga bébas Amérika Sarikat".

Éta atra yén ngimpi alm urang geus robah anjeunna. Sanajan anjeunna dihanca na "walks jeung kabiasaan heubeul" tur kapanggih loba na "cronies heubeul," manehna rada bakal nyieun babaturan jeung generasi muda tina "Amerika anyar." Najan keur sarupa kumaha anjeunna teh sobat ti sakabéh barudak di kota saméméhna, anu ngabantu sareng olahraga maranéhanana, Toys, storytelling jeung keur butt playful tina guyonan, manéhna jadi patriarch kota na ngawartoskeun carita ti "saméméh perang." Irving nyatakeun yén ieu "sababaraha waktos" saméméh anjeunna tiasa ngartos naon kajadian atawa ngarti kaayaan kiwari urusan, implying yén manéhna, dina kanyataanana, duanana ngarti tur ngarti tempat na ayeuna di masarakat. pamajikanana ieu musna, anjeunna ngalaman ngahontal éta "bahagia umur lamun lalaki hiji tiasa dianggurkeun kalawan impunity," bisa datang jeung indit sakumaha anjeunna pleased, kapaksa kanyamanan di kulawarga jeung milih jeung saha manehna bakal ngahubungkeun. Alm éta tungtungna eusi - a ceurik tebih ti jalan anjeunna di awal carita.

Dina watesan parobahan jati Amérika sanggeus Revolusi, perobahan correlate kana loba hal. Contona, nalika alm wakes sanggeus saré sarta mana anu ka Tavern favorit di kota, manehna nilik "a lean, sasama bilious-pilari, kalawan kantong na pinuh ku handbills, [arguing] vehemently ngeunaan hak-hak warga-pamilu-anggota Kongrés . -liberty-bunker urang pasir-pahlawan tujuh puluh genep jeung kecap séjén "dina garis ieu bisa ditempo loba identitas Amérika nu janten" hak-hak inalienable "dina Konstitusi urang, diantara aranjeunna: kabebasan teh Pencét (handbills), Bill Umum ngeunaan hak (hak-hak warga), voting (pamilu), Rupa-rupa kabebasan (kamerdikaan), "jeung kecap sejenna;" pernah saméméh ngalaman aya geus jaminan misalna pikeun Amerika. Maranéhanana di handapeun kakawasaan Raja George jeung ukur bisa miharep yén maranéhna bisa cicing kaluar jalan sarta kaluar tina pikiran-Na, lest aranjeunna jadi poko keur whim Na. Jalma bisa ngarasa aman tur salempang ngeunaan hal penting dina kahirupan maranéhanana - kulawarga maranéhanana jeung kebon atawa livelihoods maranéhanana, tinimbang naha atanapi henteu maranéhanana ditangtayungan tina aturan tyrannical sahiji raja despotic.

Pentingna pulitik oge bagian tina identitas Amérika anyar. Ieu dibuktikeun mana alm ieu mingling dina makuta dina hotél sarta anjeunna ditaros kumaha anjeunna milih (dina pemilihan panungtungan) jeung naha anjeunna hiji "Federal atanapi Démokrat," éta dua pihak prevailing dina waktu éta.

Rapat tantangan Emerson urang henteu nu sesah. Megatkeun jauh ti dunya heubeul jeung tradisi dunya heubeul nu urang jadi napel éta hésé. Sababaraha panulis éta bisa megatkeun kapang anu, batur éta teu.

Dina "Timer Reliance," Emerson ngumumkeun, "Whoso bakal jadi manusa kudu bisa nonconformist a". Éta gagasan ieu nu drove Emerson mun terus tangtangan pangarang nyieun persona Amérika nu nembongkeun distinctiveness yén uniquely bakal nangtukeun "Amérika anyar" anu lajeng bisa lumangsung na antarana budaya dunya sarta, dina waktos anu sareng, nangtung-kaluar salaku individu sorangan.

Irving éta bisa nyandak tantangan Emerson urang na mah ngan papanggih deui, tapi ngéléhkeun éta. carita na, "alm Van Winkle," nyaéta surat wasiat na bukti kasuksésan Irving urang di ngalirkeun test jeung overcoming Emerson urang wani. Sababaraha pangarang éta bisa nyieun transisi ti dunya heubeul ka nu anyar, batur éta teu; Washington Irving, ngaliwatan alm Van Winkle jeung carita sejenna Na, éta salah sahiji langkung suksés. Jalma anu éta bisa transcend pola Éropa mantuan pikeun ngabentuk flair unik tur ngartikeun karakter nu geus datang ka jadi katelah "Amérika Sastra".

panulis ieu mantuan mun forge nu karajinan storytelling. Tanpa yayasan maranéhanana, loba storytellers modern bakal leungit.

Évolusi neraskeun tina storytelling geus lumangsung handap sababaraha jalur béda. Sateuacan pertengahan 1890s, anu storytelling paling immersive éta téater hirup. Lajeng, jalur anyar dibuka; film jempe. téhnologi Storytelling kungsi ngahontal titik di mana manusa urang input primér (tetempoan) bisa kaeusi jeung Jisim dihasilkeun hartosna murni mékanis. Dina 1920s telat, televise mékanis (kalawan sora) mecenghul. Kasarna lima taun ka hareup, kadéngé muncul di bioskop ogé; parabot paling canggih kami pikeun storytelling ayeuna wareg duanana itungan primér urang.

Moal lami deui sanggeus éta, ngagantian nyebar televise mékanis transitioned kana versi murni éléktronik. Advancements dina televisi jeung bioskop diteundeun ngaronjatkeun tur ku 1950s, nyiarkeun gambar warna janten praktis. The 50 urang ogé ngawanohkeun konsép linking komputer dina jaringan. panalungtikan sarta pamekaran awal ngalaman pangaruh sizeable ku universitas militér sarta utama sakuliah pangeusina ( "The World Wide Web," contona). Ku mimiti 70 urang, transisi universal pikeun tipi warna éta ampir lengkep. Ku telat 80 urang, ISP komérsial urang mimiti muncul. Kamajuan sinambung tur enhancement tina komputer terus ngaronjatkeun média modérn sakuliah dewan, Lamun taya tungtung dina tetempoan.

Taya kabangsaan tunggal atawa sedeng bisa iklas ngaku ekslusif kana carita. Inventors jeung panaratas kawas Edison na Farnsworth dibawa kami incarnations modern kami tina fenomena kuno storytelling - kalawan pilem na serials di Bioskop jeung di imah kami via televisi jeung internet. Pilem, tipi jeung internet anu ayeuna di Vanguard of storytelling. Carita nu DNA nu ALL eusi media dijieun. tanpa eusi, sagala angkutan data sarta manajemén dina média téh taya hartina. Unggal bit jeung bait data mangrupakeun thread leutik tina (mudahan) tapestry euyeub nu mintonkeun visi grand produser na urang. Naon nu carita na palajaran yen pencipta eusi Anjeun hayang babagi?

Aya kakurangan storytellers. The 20th Abad ka geus dihasilkeun sababaraha storytellers - dina sastra, tahapan, layar pérak sarta layar leutik - teuing nyapekeun daptar.

Carita di 2019 Las Vegas NAB Tembongkeun nyaeta aranjeunna hoyong ngabantu meunang masarakat média maranéhanana carita kaluar. The tech pisan panganyarna bakal ngabantu tellers carita anjeun stoke kahuruan kreativitas pikeun mantuan turutan pahlawan anjeun sapanjang on hiji Lalampahanna epik. Kalayan sagala téhnologi springing nepi ka ngarojong média terus ngembangna di dunya, élmu storytelling geus tungtungna risen nepi ka pinuh minuhan tungtutan seni carita. Taya deui teu eta merlukeun hiji studio utama pikeun ngalengkepan hiji épék pilem sarat. Kalawan tech canggih deui, studio leutik komo individu bisa ngawangun eusi. Langkung parabot dibabawa tur leuwih terjal muka nepi kasempetan storytelling anyar.

Hayangna naon favorit anjeun "YouTuber" bisa ngalengkepan ku SSD ultra-gancang terjal jeung 2 Terabytes kapasitas, atanapi naon kaulinan akrobat hawa bisa ku dilakonan ku kaméra mini digantelkeun ka drone nimble. Naon jangkung tina karajinan tellers carita anyar tiasa ayeuna jadi ngahontal nalika imajinasi manusa bisa unleashed pinuh? NAB Tembongkeun ngabagéakeun kasempetan pikeun mantuan nu anggota média dunya urang ngembangna pikeun manggihan toko poténsi séjén kasebut sarta loba.


AlertMe
Tuturkeun abdi

Ryan Salazar

Editor-In-Kapala, pamedal at Siaran Darso Magazine, LLC.
Ryan dimimitian gawe di industri produksi siaran na pos di umur ngora dua belas! Anjeunna geus dihasilkeun program televisi, diwangun fasilitas pos produksi badag, ditulis keur sababaraha publikasi anjog industri sarta éta mangrupa insinyur audio pikeun ngeunaan sapuluh taun. Ryan saméméhna wrote pikeun Broadcast Téknik Magazine, sapi Kreatif sarta proyek na geus diulas dina puluhan publikasi.
Tuturkeun abdi

tulisan panganyarna ku Ryan Salazar (tempo sadaya)

G|translate Your license is inactive or expired, please subscribe again!